Bouwtekeningen

Fokker F.18 Snip download

Fokker F.XVIII 'Snip'

Dit profiel schaalmodel is ontworpen door Wout Moerman ter ere van het 80-jarig bestaan van de NLC. Deze Fokker F.18 vloog in 1934 van Nederland naar Indonesie. Op de bouwtekening van de Snip staan veel aanwijzingen om het model goed te bouwen. Gebouwd volgens tekening en met "tan"-rubber is het mogelijk om het model meerdere minuten te laten vliegen.

Lamagaan download

Lamagaan

Een beginners werpzwever ontworpen door Wout Moerman. Met de uitgebreide bouwtekening van de Lamagaan kunt u een succesvol zweefvliegtuigje bouwen. Op de NLC zijn er bouwmallen om dit nog eenvoudiger en nauwkeuriger te doen. Dit model is een goede opstap naar nog beter presterende modellen. Veel plezier voor minimale kosten en gegarandeerd succes!

Mikkie download

Mikkie

Een beginners werpzwever ontworpen door Thedo André. Behalve de bouwtekening van de Mikkie kunt u ook de bouwbeschrijving van de Mikkie gratis downloaden. Veel plezier voor minimale kosten en gegarandeerd succes!

SimpelCopter

SimpelCopter - download

Een rubber aangedreven helicopter, ontworpen door Thedo André. Een leuk modelletje wat in een middag te bouwen is. Behalve de bouwtekening is er ook een bouwbeschrijving.

Het model vliegt uitstekend, ik heb er zelf buiten eens een uit zicht zien verdwijnen.

windlover bouwtekening free download

Balsaurus

De prehistorie herleeft met deze outdoor werpzwever! Een leuk stripmodel met goede vliegeigenschappen.

windlover bouwtekening free download

Windlover

Een outdoor werpzwever, ook geschikt voor het ruige werk. Een ontwerp van Bart Rotteveel. Zeer geschikt voor de chuck-wedstrijd op Tweede Kerstdag! Op de club zijn bouwmallen aanwezig voor dit model.

Wortel bouwtekening en bouwbeschrijving - download

Wortel

Een goed eerste model om te leren bouwen en vliegen met rubber aangedreven modellen. De download bestaat uit de bouwbeschrijving met bouwtekening van de Wortel.

Parlor Fly bouwtekening en bouwbeschrijving - download

Parlor Fly

Een schattig vliegtuigje om in kleine ruimtes mee te kunnen vliegen. Een goed tweede model om te leren bouwen en vliegen met rubber aangedreven modellen. Na de parlor Fly kan bijvoorbeeld een rubber aangedreven schaalmodel worden gebouwd. De download bestaat uit de Nederlandstalige bouwtekening van de parlor Fly met een deel van het oorspronkelijke, Engelstalige artikel uit Flying Models.

Miniform Sainte bouwtekening - download

Miniform Sainte

Nog een leuk vliegtuigje, maar nu een van een officiële wedstrijdklasse: Sainte Formule. Wanneer dit model goed wordt gebouwd is een vliegduur van wel vier minuten mogelijk in een 8 meter hoge sportzaal! De bouwtekening is getekend door Gert Brendel en bestaat uit twee delen: miniform deel 1 en miniform deel 2.
De originele bouwtekening van F.J. Frugoli is er ook, in het Engels met een vertaling naar het Frans.

12 living room stick modellen download

A-6

De van oorsprong Amerikaanse A-6-klasse is echt een ideale beginnersklasse voor rubber aangedreven modellen. Met gewone materialen is een model te bouwen dat voldoet aan de wedstrijdregels, en beter materiaal geeft eigenlijk geen voordeel. Wat natuurlijk wel uitmaakt is bouw- en vliegervaring, dus je kunt er jaren mee vooruit! Deze modellen vliegen mooi traag en lang, maar zijn eenvoudiger te hanteren en te vervoeren. Op het internet zijn een paar bouwtekeningen te vinden van deze nog relatief nieuwe klasse. Het oermodel is van Clarence Mather, en dat is nog steeds een heel geschikt model om mee te beginnen. De tekening staat samen met een ander A-6-model ook in Winning Indoor Designs 2002 - 2005 [pdf, 5 Mb].

In de club zijn een aantal A-6en gebouwd naar het ontwerp van Ondrej Mitas, de Eenvoudige Zes. De bouwtekening toont het originele ontwerp, maar ook de versie van Jiri Kalina.

De wereldrecords staan meestal op naam van Bill Gowen. Zijn ontwerpen hebben een lange slanke vleugel die niet geschikt is voor beginners. Zowel de selectie van het hout, als het bouwen en transporteren van dit model vraagt ervaring. Maar de A-6 van Bill Gowen is wel een echt topmodel!

Hier zijn nog wat meer bouwtekeningen, maar in een wat lage resolutie:

- De 'Slugger' van Andrew Tagliafico
- John Lenderman's A-6 model
- Een A-6 vliegende vleugel

Verder staan er nog 2 ontwerpen in het boekje Alles über Saalflug van Heinz Eder, te vinden in de boekenkast van de NLC.

12 living room stick modellen download

Living Room Stick

Een wedstrijdklasse voor huiskamermodellen! Maximale spanwijdte is 17,5 cm en minimaal gewicht 0,42 gram. Dit document is een scan van de NLC-bundel "20 Living Room Stick modellen". Maar helaas zaten er nog maar 12 in ....

Maar er zijn er nog meer, dit zijn twee hedendaagse recordhouders:

- Alan Cohen's Ministick

- Rob Romash's Poonker

Feathershooter download

Feather Shooter

Een indoor werpzwever, zo licht als een veertje... Een ontwerp van Bob Bienenstein. Niet voor beginners maar een echte wedstrijdzwever. Recordhouder voor hoge zalen (eind vorige eeuw.....).

Moustique F1M download

Moustique beginners F1M-model

Een rubber aangedreven rubbermodel in de F1M-klasse. De Moustique is een goed tweede model voor het rubber aangedreven indoorvliegen. Een aardige bouwbeschrijving van een soortgelijk model is Building an F1M, a pictorial description.

F1M Jacques Valery

F1D beginnersmodel - download

Een rubber aangedreven rubbermodel, ontworpen door Jacques Valery. Beste tijd was bijna 17 minuten in een 30 meter hoge zaal. Misschien niet de beste keus, maar de bouwtekening laat wel zien wat er na een Moustique mogelijk is.

Kagan F1D

Kagan F1D - download

Een rubber aangedreven rubbermodel, ontworpen door John Kagan. Niet voor beginners....  maar bekijk gerust de bouwtekening.
Beste tijd was bijna 29 minuten, maar dat was met een gewicht van 1,2 gram terwijl vanaf 2015 een minimaal gewicht van 1,4 gram is voorgeschreven.

zin in modelvliegen

Wout Moerman

De webmaster van de NLC-site, Wout Moerman, heeft ook een eigen website met veel bouwtekeningen, onder meer van deze weatherbuster, een rubber aangedreven model gebouwd van depron.  www.zininmodelvliegen.nl.

- - HOME - - Contact - - Over de NLC - - Clubblad - - fotogalerij - - Agenda - - BOUWTEKENINGEN - - Mailinglist en Forum - - Links - -
last update: 18 apr 2015