Indoor vliegen

Ministick indoor model

Indoor duurvliegen

Een vlucht van een indoormodel zal altijd indruk maken. Het heeft iets onwezenlijks, etherisch haast, zoals zo'n fragiel model geluidloos vlak langs je vliegt. En wist je dat er al indoormodellen langer dan een uur hebben gevlogen, alleen op de kracht van een stukje rubber? Je bent misschien geneigd te denken, dat het maken van zulke vliegtuigen niet is weggelegd voor gewone mensen, of dat het allemaal magie is. Je moet tere materialen kunnen bewerken en als je creatie af is, moet je er met veel voorzichtigheid mee om kunnen gaan. Het vraagt geduld, precisie en doorzettingsvermogen.
Misschien maken juist de rust van het indoorvliegen, en de toewijding die er voor nodig is, deze tak van sport tot een welkom tijdverdrijf in het jachtige leven van veel mensen. En er zijn ook minder specialistische klassen te vliegen, zoals sainte en werpzwevers.

zaalmodel zaalmodel sainte

Denk niet te gauw dat dit geen hobby voor jou is. Als je geen te moeilijk model kiest om mee te beginnen, zal het best lukken. Kinderen van een jaar of 10 lukt het, mits er goede begeleiding is. De NLC wil hier graag bij helpen, bij het bouwen van een simpel model tot de wat moeilijkere, bij de eerste beginselen van het vliegen tot en met bijvoorbeeld het testen van rubber. Hulp is overigens ook prima te krijgen op het Modelbouwforum.

Begin met een eenvoudige A6, Moustique of een Wortel! Aan een dergelijk model zitten weinig onderdelen, hij vliegt langzaam, is makkelijk in te vliegen en af te stellen en als hij crasht heb je hem in een mum weer gerepareerd!

Indoor schaal vliegen

Profiel-schaalmodel Parlor Fly funmodel vliegende peanut Rubber aangedreven schaalmodel

Als het je ideaal is om mooie schaalmodellen te gaan bouwen, gewoon doen! Ook daarbij kunnen de leden van de NLC je begeleiden. Maar leer eerst de beginselen met een profiel-schaalmodel. Daarna kun je een sport of semi-schaalmodel bouwen. En dan nog eentje en dan een peanut en wie weet hoeveel bewondering je volgende historische replica oogst! Maar eerst zwemmen leren, dan pas het diepe in. De meest gemaakte beginnersfout is toegeven aan de verleiding een mooi model te kiezen. Vooral een schaalmodel in zo'n prachtig gekleurde bouwdoos. Het is een bouwdoos, dus dat moet wel goed zijn, toch?! Helaas, je kunt geen slechtere keus maken. Om meerdere redenen:

1. Een schaalmodel is niet ontworpen voor goede vliegprestaties. Ook al vloog het grote vliegtuig subliem, de kans is zeer gering dat het model daarvan (zonder piloot...) ook goed zal vliegen. Het zal met zekerheid niet eenvoudig af te stellen zijn. Aan een modelvliegtuig worden heel andere ontwerpeisen gesteld als aan een groot vliegtuig. Een expert lukt het wel om het model aan het vliegen te krijgen, maar jij bent (nog) geen expert.

2. Er zitten heel veel onderdelen aan zo'n model. De bouwtijd is lang, het gewicht zal vrij hoog zijn, de vliegsnelheid dus ook en de invliegproblemen eveneens groot. Een crash is ernstiger, de reparatie moeilijker.

3. Het bouwen is moeilijk, vooral wat betreft de romp. En het verkeerd bekleden van zo'n model met spanpapier kan je creatie er als een schrompelige mislukking uit kunnen doen zien.

Naast het advies om een makkelijk model te kiezen, wordt er aangeraden om hulp te vragen als er eens iets niet wil lukken. We heb de indruk dat velen dat niet zo gauw doen. Schroom niet, de leden van de NLC, zullen je graag van dienst zijn. Het ligt vast niet aan je eigen klunzigheid, als er iets mislukt. Het bouwen van een indoormodel hangt van trucjes aan elkaar. De meeste zijn heel simpel, maar je moet ze toevallig wel kennen! Dus vraag gerust naar wat je niet weet. Iets anders wat je niet moet doen is: op je zolderkamer blijven zitten prutsen en knutselen. Kom naar een vliegdag of wedstrijd. Geef je ogen de kost, praat, doe mee. Schaam je niet voor de eventuele bouwval, waar je mee aan komt zetten. Zo zijn we allemaal begonnen. En we krijgen het vast wel aan het vliegen. Niet lang misschien, maar vast wel even. En als je in stilte iets moois hebt gemaakt, dan neem je dat natuurlijk mee. Want wij willen ook wel eens iets fraais zien!

Tot ziens op een vliegdag of een wedstrijd!

Wedstrijd bezoeken? Kom naar de IIFI!

F1D record door Lutz Schramm!

De IIFI is een twee-daagse internationale indoorwedstrijd voor schaal en prestatiemodellen. Gevlogen wordt een groot aantal klassen:
- Duurvlucht: F1D, F1M, F1N, F1M junior, F1L, Sainte
- Schaal: F4D Open Rubber, F4E Open CO2/Electro F4F Peanut, Pistachio.

Meer info is te vinden op de IIFI website.

 

- - HOME - - Contact - - Lid worden? - - Over de NLC - - Agenda - - Bouwtekeningen - - EMFF Mailinglist - - Forum - - Links - -
last update: 10-sep-2013